In België lijdt meer dan 1 op de 5 mensen aan obesitas (BMI ≥ 30 kg/m²) en meer dan de helft van de volwassen bevolking lijdt aan overgewicht (BMI ≥ 25 kg/m²).

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikt de volgende definitie voor overgewicht en obesitas: “Bij overgewicht en obesitas is sprake van een abnormale of een zodanige overmatige vetstapeling in het lichaam dat dit aanleiding geeft tot gezondheidsrisico’s.”

Meestal wordt de body mass index (BMI) gebruikt om obesitas vast te stellen. De BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht (in kilogram) te delen door het kwadraat van de lichaamslengte (in meters). Bij een BMI van 25 of meer spreken we van overgewicht en bij een BMI vanaf 30 van obesitas. 

Obesitas is echter een ingewikkelde chronische aandoening met diverse oorzaken, en het lichaamsgewicht is enkel een symptoom. En hoog BMI betekent niet noodzakelijk dat je een slechte gezondheid hebt. Het is belangrijker om te kijken naar de ernst van obesitas, en of er eventueel bijkomende gezondheidsproblemen zijn zoals type 2 diabetes of slaapapnoe.