De ernst van obesitas bepalen en doorverwijzen naar de obesitasklinieken in het zorgnetwerk Plexus (AZ Diest, HH Leuven, RZ Tienen en UZ Leuven)

In de obesitasklinieken van het zorgnetwerk Plexus (AZ Diest, HH Leuven, RZ Tienen en UZ Leuven) wordt de obesitaszorg gestructureerd rond de EOSS score. Hier kan je informatie vinden over hoe je deze score kan bepalen als zorgverlener én wanneer/hoe je een patiënt kan doorverwijzen naar een van de obesitasklinieken.

"BMI zegt niet altijd alles. Sporters, zoals bijvoorbeeld bodybuilders, kunnen een hoog BMI hebben ten gevolge van een grote spiermassa, zonder de gezondheidsproblemen die we kennen van een hoog BMI (diabetes mellitus,...). Het is veel belangrijker om te kijken naar de ernst van obesitas en de gezondheidstoestand. De gezondheid is de voornaamste reden om iets aan overgewicht te doen." dr. Simon Caerels, endocrinoloog RZ Tienen

Overgewicht of een hoog BMI weerspiegelt niet meteen een slechte gezondheid, en is ook geen eenduidige verklaring voor de sterfte- of ziektecijfers. Het is belangrijker om de ernst van obesitas te bepalen om een inschatting te kunnen maken van de gezondheid van de patiënt. 

Om de ernst van obesitas te bepalen kan men gebruik maken van het gestandaardiseerde EOSS-model (Edmonton Obesity Staging System). Dit model stelt zorgverleners in staat om de gezondheidstoestand van de patiënt en de invloed van obesitas op verschillende lichaamsfuncties grondig te beoordelen, en het behandelplan af te stemmen op de noden van de patiënt.

EOSS is een classificatiesysteem met vijf stadia dat kijkt naar metabole, fysieke en psychologische factoren die verband houden met obesitas en hoe deze de gezondheid van de patiënt beïnvloeden. Het biedt een nauwkeuriger beeld van de sterfte- en ziektecijfers van obesitas dan bijvoorbeeld BMI. Voor wetenschappelijke informatie rond dit model kan u terecht onderaan deze pagina.

De Edmonton Obesity Staging System (EOSS) score uitgelegd

De EOSS score als hulpmiddel voor een behandeling op maat

In de regio van het zorgnetwerk Plexus (regio Oost-Vlaams Brabant), lijden ongeveer 140.000 mensen aan obesitas. Om meer patiënten sneller de juiste zorg te kunnen aanbieden is er een samenwerkingsprogramma vereist met huisartsen, diëtisten, psychologen en kinesitherapeuten in de eerste lijn. Het is immers belangrijk de beschikbare middelen en zorgfaciliteiten efficiënt en effectief te benutten. Het nauwkeurig beoordelen van de ernst van obesitas kan helpen om de zorg op de juiste manier te verdelen.

Een handige flowchart voor huisartsen is te vinden via de volgende linkhttps://belgium.easo.org/wp-content/uploads/2023/03/Obesity-Flowchart-Huisarts-V4_NL_01032023.pdf

Bepaling van de EOSS score - een voorbeeld

Verwijzen naar zorgverleners in de eerste lijn

Het kan lastig zijn om een zorgverlener in de buurt te vinden. Via onderstaande platformen kan je een diëtist/psycholoog/kinesitherapeut/... in de eerste lijn zoeken in jouw buurt.

Verwijzen naar gespecialiseerde zorg

Bij een EOSS score vanaf 2 wordt het aangeraden om de patiënt door te verwijzen naar een gespecialiseerd team in de tweede of derde lijn. De 4 plexusziekenhuizen hebben elk een eigen obesitaskliniek, bestaande uit een multidisciplinair team van endocrinologen, abdominaal chirurgen, psychologen, diëtisten, sociaal assistenten en kinesitherapeuten. U kan uw patiënt doorverwijzen naar een van de 4 ziekenhuizen; AZ DiestHH LeuvenRZ Tienen of UZ Leuven.

U kan uw patiënt ook doorverwijzen naar MCH Leuven of MCH Wezembeek-Oppem.