Psychotherapie kan een waardevol onderdeel zijn van de behandeling van obesitas, omdat het kan helpen bij het aanpakken van de psychologische en gedragsmatige aspecten die verbonden zijn met overgewicht en obesitas. Hier zijn enkele voorbeelden waarop psychotherapie wordt ingezet in de behandeling van obesitas:
- Cognitieve gedragstherapie (CGT): Gedragstherapie richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve gedachtepatronen en overtuigingen die kunnen leiden tot overeten of emotioneel eten. Het helpt mensen om gezondere denkpatronen te ontwikkelen met betrekking tot voedsel, lichaamsbeeld en zelfwaardering. Daarnaast kan er in therapie gewerkt worden aan het doorbreken van aangeleerde ongezonde eetgewoonten en zelfcontrole.
- Mindfulness en mindful eten: Mindfulness-technieken kunnen helpen bij het vergroten van het bewustzijn van eetgedrag, honger en verzadigingssignalen. Dit kan mensen helpen om meer in het moment te eten en te voorkomen dat ze automatisch en emotioneel eten.
- Groepstherapie: Groepstherapie voor mensen met een gewichtsprobleem kan waardevol zijn omdat het een gevoel van herkenning en ondersteuning biedt, evenals de mogelijkheid om ervaringen te delen en van anderen te leren.
- Motivatie: Je kan om veel verschillende reden willen vermageren. Vaak is dit om gezonder te worden en/of om je emotioneel beter te voelen, dikwijls ook om meer tevreden te zijn met je uiterlijk voorkomen. Een psycholoog kan samen met jou je motivatie in kaart brengen en je helpen deze te verhogen en optimaal te houden om op lange termijn gedragsveranderingen te behouden. Samen realistische doelen opstellen is hierbij heel belangrijk.
Het is belangrijk op te merken dat psychotherapie meestal wordt gecombineerd met andere behandelingsmodaliteiten, zoals voedingsadvies en lichaamsbeweging, om een multidisciplinaire aanpak te bieden voor de behandeling van obesitas. De keuze voor een specifieke vorm van psychotherapie hangt af van de individuele behoeften en omstandigheden van de persoon die wordt behandeld, wat kan worden bepaald door een zorgverlener of therapeut na een intakegesprek.
Via de links hieronder kan je een geconventioneerde psycholoog in jouw buurt zoeken.